Witam
To już trzecia i ostatnia( jak na razie) podana przeze mnie metoda na
przerabianie mydła. Jest ona bardzo powszechna
i przydatna w domowym mydlarstwie. Anglojęzyczni mydlarze określają ją słowem :
„rebatch” albo „hand-mill”, polega ona na przetopieniu zrobionego wcześniej
mydła wraz z dodatkami i odrobiną wody a następnie przełożeniu
do formy.
Efekt wizualny mydła przerobionego w ten sposób jest podobny to tego jaki powstaje w „metodzie na gorąco” czyli taki jak to się mówi „rustykalny”. Technikę tę z reguły stosuje się gdy mydło ma nieestetyczny wygląd czyli jakieś plamy, kruszy się itp.
Efekt wizualny mydła przerobionego w ten sposób jest podobny to tego jaki powstaje w „metodzie na gorąco” czyli taki jak to się mówi „rustykalny”. Technikę tę z reguły stosuje się gdy mydło ma nieestetyczny wygląd czyli jakieś plamy, kruszy się itp.
Przejdę do sedna sprawy
Potrzebne akcesoria:
- tarka do warzyw
- waga
- garnek ze stali nierdzewnej/szklany – do mydła
- większy garnek obojętnie jaki
- plastikowa/silikonowa łyżka
- forma do mydła – plastikowa/silikonowa/drewniana
- folia spożywcza
- gumowe rękawiczki
- mydło ( zrobione wcześniej)
- woda destylowana, mleko, napar ziołowy
- barwniki do mydła, olejki eteryczne i inne dodatki
Krok 1
Zetrzyj mydło na tarce i zważ je na wadze.
Krok 2
Przełóż mydło do garnka ze stali nierdzewnej i
dodaj odrobinę wody, mleka lub naparu ziołowego. Przyjmuje się, że na każde
100g mydła dodaje się do dwóch łyżeczek cieczy. Wszystko jednak zależy od tego
jak mydło jest suche. Im bardziej suche
tym więcej wody potrzebuje. U mnie na
około 270 g mydła dałam 6 łyżek stołowych
na start a potem jeszcze jedną małą łyżeczkę wody oczywiście destylowanej.
Krok 3
Wlej wodę do większego garnka i nastaw go na gaz aby woda się zagotowała.
Włóż mały garnek z mydłem do większego, tego z gotującą wodą, następnie zmniejsz nieco
płomień. Przykryj mydło pokrywką. Co jakiś czas mieszaj mydło
łyżką, w razie potrzeby dodaj nieco wody. Mydło powinno uzyskać konsystencję puree ziemniaczanego. Czas rozpuszczania mydła zależy od ilości mydła, u mnie
trwało to około godziny.
Krok 4
Wyłącz palnik ale pozostaw mydło w gorącej
wodzie.
Krok 5
Teraz możesz dodać inne składniki jak np.olejki eteryczne, barwniki, susz. Aby wszystko dobrze się wymieszało opcjonalnie
możesz użyć miksera czy blendera.
Krok 6
Przełóż masę do formy, możesz trochę ugnieść
mydło w rękawiczkach aby lepiej się połączyło. Przykryj je folią bądź papierem.
Krok 7
Po kilku godzinach kiedy mydło stwardnieje można
je wyjąć z formy, przełożyć na tacę i pozostawić do całkowitego wyschnięcia na
3 tygodnie.
a jakie są skutki przetapiania mydła ktore jest jeszcze niegotowe? czy bedzie taki sam efekt jak przy metodzie na ciepło? ze przyspieszy to cały proces?
OdpowiedzUsuńNiegotowe rozumiem jako takie co jeszcze nie leżakowało, czyli zmydlone nie dojrzewające. Szczerze mówiąc nie wiem, bo takiego jeszcze na razie nie przetapiałam, jak będę coś takiego robić to dam znać. Podejrzewam jednak że nie będzie jakiejś spektakularnej różnicy podczas przygotowania, dałabym może jedynie mniej wody bo świeże mydło zawsze ma jej więcej w sobie.
UsuńNajlepiej proszę przetestować samemu
بلیط چارتر
OdpowiedzUsuń