Witam,
seria wpisów na temat kosmetycznego zastosowania maceratu nagietkowego powoli dobiega końca (bo już prawie go zużyłam, choć na jeszcze jeden produkt wystarczy).
Tym razem przygotowałam coś bardzo łatwego a zarazem bardzo przydatnego szczególnie zimową porą. Jest to przepis na miodowo - nagietkowy balsam do ust z dodatkiem masła kakaowego.
Masło kakaowe świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju balsamach ponieważ zawiera w swoim składzie kilka wartych zapamiętania substancji:
- kwas oleinowy = właściwości nawilżające i regenerujące skórę
- polifenole = właściwości antyoksydacyjne które wspomagają regenerację naskórka, hamują procesy zapalne i uelastyczniają skórę
- witamina E = hamowanie procesów starzenia dzięki niszczeniu wolnych rodników, zmiękczanie naskórka
Co więcej nadaje kosmetykom lekki aromat czekolady (uwielbiam go:))
W balsamie który przygotowałam zapach ten jest tylko trochę wyczuwalny. Można go "stłumić" jakimś olejkiem eterycznym albo dodać ekstraktu waniliowego, co wolałabym wybrać osobiście.
W przepisie jest również wosk pszczeli o którym kiedyś już co nieco pisałam dla przypomnienia dodam że ma on właściwości silnie natłuszczające, zmiękcza skórę i zapobiega jej wysuszeniu. Jeśli ktoś ma uczulenie na produkty pszczele, z powodzeniem może zastąpić wosk pszczeli woskiem candelilla, który to nadaje największy połysk ze wszystkich wosków.
Do balsamu dodałam też płynnego miodu, oczywiście naturalnego, bogatego w substancje odżywcze. Taki miód nadaje się do każdego typu skóry ( i nie tylko skóry).
Ochronny balsam do ust z miodem i nagietkiem
Składniki:
14g - masło kakaowe
11g - olej nagietkowy ( macerat nagietkowy na oleju ze słodkich migdałów)
10 g - wosk pszczeli
8 g - olej rycynowy
7 g - olej z nasion moreli
6 kropli witaminy E
opcjonalnie
10 kropli olejku eterycznego do wyboru
1/4 łyżeczka miodu
Potrzebne przybory:
Przygotowanie:
Krok 1.
Wyparz używane pojemniki i łyżeczki. Do około połowy wysokości garnka nalej wody i zagotuj ją. Odmierz twarde składniki balsamu i przełóż je do pojemnika, który następnie postaw w garnku z wodą w celu zrobienia kąpieli wodnej.
Krok 2.
Kiedy wosk i masło się rozpuszczą dodaj do nich pozostałe ciekłe oleje, wymieszaj . Poczekaj aż temp. spadnie do 40 stopni C.
Krok 3.
Dodaj olejki eteryczne i witaminę E, po czym jeszcze raz wymieszaj wszystko. Przelej jeszcze ciekły balsam do pojemniczka. Zaczekaj aż ostygnie i stwardnieje wtedy będzie gotowy.
6 kropli witaminy E
opcjonalnie
10 kropli olejku eterycznego do wyboru
1/4 łyżeczka miodu
Potrzebne przybory:
- mały garnek
- pojemnik plastikowy bądź szklany ( odporny na temp. gotującej wody)
- łyżeczka
- słoiczek, pudełko - do przełożenia gotowego produktu
- waga kuchenna
- termometr kuchenny
Przygotowanie:
Krok 1.
Wyparz używane pojemniki i łyżeczki. Do około połowy wysokości garnka nalej wody i zagotuj ją. Odmierz twarde składniki balsamu i przełóż je do pojemnika, który następnie postaw w garnku z wodą w celu zrobienia kąpieli wodnej.
Krok 2.
Kiedy wosk i masło się rozpuszczą dodaj do nich pozostałe ciekłe oleje, wymieszaj . Poczekaj aż temp. spadnie do 40 stopni C.
Krok 3.
Dodaj olejki eteryczne i witaminę E, po czym jeszcze raz wymieszaj wszystko. Przelej jeszcze ciekły balsam do pojemniczka. Zaczekaj aż ostygnie i stwardnieje wtedy będzie gotowy.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
Ten balsam pielęgnuje usta i chroni je szczególnie przed zimnem czy wiatrem. Ma stałą konsystencję ale nie jest bardzo twardy dlatego łatwo się nakłada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz