Strony

środa, 30 listopada 2016

OCHRONNY BALSAM DO UST DIY



Witam,

seria wpisów na temat kosmetycznego zastosowania maceratu nagietkowego powoli dobiega końca (bo już prawie go zużyłam, choć na jeszcze jeden produkt wystarczy).
Tym razem przygotowałam coś bardzo łatwego a zarazem bardzo przydatnego szczególnie zimową porą. Jest to przepis na miodowo - nagietkowy balsam do ust  z dodatkiem masła kakaowego.





Masło kakaowe świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju balsamach ponieważ zawiera w swoim składzie kilka wartych zapamiętania substancji:
  •  kwas oleinowy = właściwości nawilżające i regenerujące skórę
  • polifenole = właściwości antyoksydacyjne które wspomagają regenerację naskórka, hamują procesy zapalne i uelastyczniają skórę
  • witamina E = hamowanie procesów starzenia dzięki niszczeniu wolnych rodników, zmiękczanie naskórka 
Oprócz tego masło kakaowe dzięki swojej konsystencji doskonale nadaje się do utwardzania kosmetyków jak na przykład właśnie balsamów do ust bądź pomadek oraz mydeł. Ponadto nadaje pomadkom lekki połysk.

Co więcej nadaje kosmetykom lekki aromat czekolady (uwielbiam go:))
W balsamie który  przygotowałam zapach ten jest tylko trochę wyczuwalny. Można go "stłumić" jakimś olejkiem eterycznym albo dodać ekstraktu waniliowego, co wolałabym wybrać osobiście.

W przepisie jest również wosk pszczeli o którym kiedyś już co nieco pisałam dla przypomnienia dodam że ma on właściwości silnie natłuszczające, zmiękcza skórę i zapobiega jej wysuszeniu. Jeśli ktoś ma uczulenie na produkty pszczele,  z powodzeniem może zastąpić wosk pszczeli  woskiem candelilla, który to nadaje największy połysk ze wszystkich wosków.

Do balsamu dodałam też płynnego miodu, oczywiście naturalnego, bogatego w substancje odżywcze. Taki miód nadaje się do każdego typu skóry ( i nie tylko skóry).


Ochronny balsam do ust z miodem i nagietkiem

Składniki:

14g - masło kakaowe
11g - olej nagietkowy ( macerat nagietkowy na oleju ze słodkich migdałów)
10 g - wosk pszczeli
  8 g - olej rycynowy
  7 g - olej z nasion moreli 
  6 kropli witaminy E

opcjonalnie 

10 kropli olejku eterycznego do wyboru
1/4 łyżeczka miodu

Potrzebne przybory:

  • mały garnek
  • pojemnik plastikowy bądź szklany ( odporny na temp. gotującej wody)
  • łyżeczka
  • słoiczek, pudełko - do  przełożenia gotowego produktu 
  • waga kuchenna
  • termometr kuchenny

Przygotowanie:

Krok 1.

Wyparz używane pojemniki i łyżeczki. Do około połowy wysokości garnka nalej wody i zagotuj ją. Odmierz twarde składniki balsamu i przełóż je do pojemnika, który następnie postaw w garnku z wodą w celu zrobienia kąpieli wodnej. 

Krok 2.

Kiedy wosk i masło  się rozpuszczą  dodaj do nich pozostałe ciekłe oleje, wymieszaj . Poczekaj aż temp. spadnie do 40 stopni C.

Krok 3.

Dodaj olejki eteryczne i witaminę E, po czym jeszcze raz wymieszaj wszystko. Przelej jeszcze ciekły balsam do pojemniczka. Zaczekaj aż ostygnie i stwardnieje wtedy będzie gotowy.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Ten balsam pielęgnuje usta i chroni je szczególnie przed zimnem czy wiatrem. Ma stałą konsystencję ale nie jest bardzo twardy dlatego łatwo się nakłada.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz